Onze regio

Onze regio

Welkom in onze prachtige regio!

Hier wonen en werken wij. Wij zijn trots op onze regio! Alles is er, stad en groen, reuring en rust. Wij kennen alle ins en outs van Zuid-Kennemerland zodat we u nog beter van dienst kunnen zijn. We gaan graag met u op zoek naar uw ideale thuis! De regio Zuid-Kennemerland bestaat uit de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort en telt ongeveer 250.000 inwoners. De gemeente Velsen ligt in de regio IJmond en vormt het verlengde van Zuid-Kennemerland. In de 18e eeuw werd het gebied een geliefde verblijfplaats voor welgestelde Amsterdammers die hier fraaie buitens lieten aanleggen. De regio is nog steeds geliefd, en niet alleen voor welgestelde Amsterdammers! Het Nationaal park Zuid-Kennemerland bestaat voornamelijk uit duinen, landgoederen en duinrand bossen en is ten westen van Haarlem gelegen. Het park is 3.800 hectare groot en daarmee het breedste duingebied van Nederland. Met Haarlem als stad zijn alle winkel- en horecavoorzieningen binnen bereik!

Haarlem

Haarlem vormt het hart van de regio Zuid-Kennemerland en is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Haarlem is een historische stad (stadsrechten sinds 1245) en wordt -gelegen aan de rivier het Spaarne- ook wel Spaarnestad genoemd. De stad telt 165.396 inwoners, die met trots de bijnaam Mug dragen. In Haarlem zijn 78.437 woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van €480.000,- (2023).

 

Haarlem-Centrum kenmerkt zich door fraaie, vaak monumentale stadspanden (ruim 1100 Rijksmonumenten). Beeldbepalend zijn o.a. de Grote of Sint-Bavo kerk en het stadhuis aan de Grote Markt. Langs de oever van het Spaarne bevinden zich het Teylers museum, het oudste museum van Nederland, en de fraai gerestaureerde molen De Adriaan. Daarnaast kent de stad diverse historische hofjes. De Haarlemmerhout, een groot oud stadsbos aan de zuidzijde biedt, samen met diverse fraaie stadsparken (o.a. Florapark, Frederikspark en Ripperdapark), Bolwerken en de grachten, voldoende gelegenheid voor recreatie.

 

De gemeente Haarlem wordt gevormd door de stad Haarlem en het westelijk deel van het dorp Spaarndam. De dorpen Santpoort-Zuid, Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Heemstede, Spaarnwoude en Vijfhuizen grenzen aan de gemeente Haarlem.  Aan de westzijde bevindt zich Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een groot natuur- en duingebied, dat zich uitstrekt tot aan de Noordzee.

 

Haarlem beschikt over goede en snelle verbindingen (wegen en openbaar vervoer) naar Amsterdam (Schiphol) en de overige randsteden.

 

Meer lezen? Kijk op haarlem.nl

Heemstede

Zodra je vanuit Haarlem-Zuid ter hoogte van de Blauwe Brug de gemeente Heemstede binnenkomt via de Heemsteedse Dreef, springt het talrijke groen direct in het oog. Typerend zijn de vele lanen en de ruim opgezette woonwijken, zoals de Componistenwijk, de Schilderswijk, het Grotstuk en de mooie woonwijken dichtbij het NS-station Heemstede-Aerdenhout. Meer zuidelijk treft u de Geleerdenwijk tussen de landgoederen Berkenrode en Ipenrode en de Rivierenbuurt. De oudste school van Nederland opgericht in 1630, staat in de charmante oude dorpskern, in zuidelijke richting ter hoogte van het Valkenburgerplein. Centraal in Heemstede ligt het prachtige historisch wandelbos Groenendaal (80 hectare) waar je heerlijk kunt wandelen en Schotse Hooglandrunderen kunt bewonderen. De kinderen kunnen genieten van kinderboerderij ’t Molentje. Ten oosten van Heemstede ligt aan de ringvaart het oude stoomgemaal De Cruquius.Aan de westkant ligt het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland met de landgoederen Koekoeksduin, Leyduin en Vinkenduin.

De gemeente Heemstede doet veel aan de leefomgeving met een visie die gaat over ruimte, water, natuur, landschap, cultureel erfgoed, verkeer en vervoer, infrastructuur, milieu, gezondheid en veiligheid.

De gemeente Heemstede bestrijkt een gebied van 964 hectare, waarvan 46 hectare aan meren, sloten en andere wateren. De gemeente telt 27.778 inwoners (2023, bron: CBS) en heeft 12.884 woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van €677.000,- (2023). Meer lezen? Kijk op heemstede.nl

Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal bestaat uit vijf dorpen: Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Bennebroek en Vogelenzang. Met Bloemendaal aan Zee, de duin- en bosrand aan de ene kant en het centrum van Haarlem op fietsafstand is het een schitterende woonomgeving met alle voorzieningen binnen bereik.

 

Volgens Weekblad Elsevier staat Bloemendaal op de vierde positie van meest aangename gemeenten van Nederland om te wonen (2019). Bloemendaal heeft 23.922 inwoners en 10.366 woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van €930.000,- (2023).  De gemeente heeft met 3 NS-stations (Bloemendaal, Overveen en Heemstede-Aerdenhout) goede openbaar vervoer verbindingen. Amsterdam is op een half uurtje rijden en dat geldt ook voor de internationale luchthaven Schiphol.

 

Meer lezen? Kijk op bloemendaal.nl

Velsen

Bedrijvige havens, glooiende duinen en levendige steden, de gemeente Velsen is afwisselend en populair. Weg van de drukte maar toch overal dichtbij. De gemeente telt ruim 68.000 inwoners en beslaat 52.87 vierkante kilometer, waarvan ruim 10% water. Een watersport-gemeente bij uitstek! De gemeente Velsen heeft 68.790 inwoners en 31.875 woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van €393.000,- (2023).

Een tochtje door de omgeving maakt al snel duidelijk dat Velsen vroeger een strategisch aantrekkelijke plaats was. Kasteel Brederode lag in de Middeleeuwen al langs een belangrijke handelsroute, het IJmuider fort op Forteiland bewaakte de sluizen aan het Noordzeekanaal en maakte vanaf 1875 deel uit van de zogenaamde Stelling van Amsterdam (nu een Unesco Werelderfgoed). Ontdek IJmuiden en omgeving al wandelend of fietsend. Via de website kunt u verschillende aantrekkelijke routes vinden. En vergeet vooral niet het recreatiegebied Spaarnwoude en het nationaal park Zuid-Kennemerland waar voor elke recreant iets te beleven is. Dit alles levert veel opties voor een leuk dagje uit: actief of cultureel. IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex en veel vissersboten, jachten en schepen.

Zandvoort

Zandvoort bestaat uit twee dorpskernen: Zandvoort en Bentveld. Een deel van Bentveld is ook in de gemeente Bloemendaal gelegen. In het Zandvoortse deel van Bentveld wonen ongeveer 1.000 mensen. Zandvoort is vooral bekend als kustplaats en het circuit, waar in 2020 weer een Grand Prix verreden zal worden. Met de ligging aan de Noordzee en aan de andere kant de duinen heeft Zandvoort veel natuur. Zandvoort is vanuit Amsterdam per trein goed bereikbaar met NS-station Zandvoort aan Zee, het eindpunt van de spoorlijn Amsterdam – Zandvoort. De gemeente Zandvoort heeft 17.542 inwoners en 12.019 woningen met een gemiddelde WOZ-waarde van € 467.000,–(2023).

Betrokken in de regio

Wij zijn trots dat we in deze prachtige regio mogen wonen en werken. We voelen ons betrokken bij de natuur en bij het sport- en verenigingsleven. Daarom ondersteunen wij van harte mooie lokale projecten en verenigingen.

Kennismaken?