Energielabel

Energielabel

Wijzigingen energielabel

Afgelopen jaar is er door veel meer eigenaren een energielabel voor hun woning aangevraagd. Met name in november en december zijn er veel aanvragen gedaan omdat het energielabel in 2021 veel duurder is geworden. Er dient nu een erkend deskundige langs te komen voor een woninginspectie. Hierdoor zal een energielabel al snel 190 euro voor een gezinswoning gaan kosten en een appartement 100 euro.
Een energielabel is verplicht bij het verkopen en verhuren woningen. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke maatregelen voor energiebesparing er nog mogelijk zijn. In 2015 kregen al de 5 miljoen huiseigenaren van de overheid een voorlopig label. Een definitief label was digitaal aan te vragen en voor tien jaar geldig. Van alle woningen in Nederland heeft nu 60% een energielabel volgens de website energielabelvoorwoningen.nl van RVO.
Het oude (definitieve) label is nog te gebruiken zolang dat geldig is. De geldigheid is te controleren via de site EP-Online.nl. Wanneer een huis nog geen geldig energielabel heeft, zal een erkende energie-adviseur moeten worden ingeschakeld.